Poveștile ligii. ‘This guy is on fire!’: face 2 categorii și un antrenament de 90 minute pe zi: “Aveam ghete de fotbal în picioare la prima oră de baschet”

A fost la un coș distanță de o dublă incredibilă în etapa a doua de la Veranda 3×3 League by Fitbit: a fost marcatorul zilei de miercuri, detașat, la Open masculin, cu 33 de puncte înscrise, iar la U23 a aluncat pe o coajă de banană pe locul doi în ziua de joi, după ce a reușit 17 puncte, cu unul mai puțin decât Andrei Ioniță (Los Bananas) – mai eficient din afara semicercului. Astfel, deși trecuse mingea prin inel de 14 ori, față de cele 11 reușite ale lui Ioniță, Marius Ciotlăuș s-a mulțumit “doar” cu un titlu de MVP al rundei.  Per total, a făcut 50 de puncte în două zile!

Să curgă aplauzele! “Not bad!”, “This guy is on fire!”, “Royal Young Blood ” și lista e lungăăăăăă….

20170524_18592301(1)

Deci, care este secretul coșgeterului detașat în singura ligă de 3 la 3 din Europa? “Nu pot să zic că este un secret.  Avem o ligă a noastră, un grup tineri jucători care ne antrenăm zilnic pentru 3 la 3. Aș zice că este un avantaj 🙂 … și cam asta este. Am avut și meciuri mai ușoare în etapa aceea, urmează meciurile mai grele. Am jucat sezonul de 5 la 5 la Dinamo și, cum ar veni, acum e sezonul de vară, de 3 la 3”, spune Marius Ciotlăuș.

“Oricât aș juca nu am cum să mă plictisesc”

Antrenament pentru 3×3? Da, pentru că fostul component al naționalei U18 de 3×3 este o soluție viabilă și o promisiune acum pentru naționala mare, în care urmează o predare de ștafetă, având în vedere faptul că, de exemplu, căpitanul cvartetului care câștiga titlul european în 2014, Angel Santana, a schimbat prefixul și a trecut de partea cealaltă a bornei 40. La 18 ani, marius Ciotlăuș a fost la Campionatul Mondial din Indonezia, cu juniorii. “Participarea a fost o experiență foarte frumoasă. Indonezia este o țară în care nu prea ajungi așa, când vrei tu”, spune Marius.

20170524_18490658

Într-un an în care baschetul 3 la 3 are mari șanse de a deveni disciplină olimpică, ba chiar mai mult, cel mai probabil va intra chiar în programul de la Tokyo 2020, decizia finală a Comitetului Olimpic Internațional urmând a fi luată în această vară, Marius Ciotlăuș visează, ca orice alt practicant al baschetului urban. “Fiecare jucător vrea să ajungă acolo – la Jocurile Olimpice, e o experiență frumoasă. Fiecare vrea să ajungă cât mai sus, să își joace șansa”, recunoaște jucătorul  de 21 de ani, înalt de 1,94 m, care evoluează în echipa de 5 la 5 pe poziția 3, de extremă.

Cât te antrenezi?
La 3 la 3 ne antrenăm zi de zi, în fiecare săptămână. O oră și jumătate – două ore, cât un antrenament normal de baschet 5 la 5.

Joci două categorii. Explică-ne: de ce?
Este o ligă U23 și mă încadrez și acolo, deci joc și acolo. La liga mare (n. Open masculin) este mai greu, dar eu prind experiență așa, jucând meciuri mai grele, mai tari, mai fizice.

Nu te plictisești de baschet?
Nu! Este pasiunea mea! Îmi place foarte mult, oricât aș juca nu am cum să mă plictisesc.

20170524_18463129

„M-am luat cu gașca – ‘hai să facem și noi un baschet’…”

Când și cum te-ai apucat de baschet?
M-am apucat la vârsta de 11 ani. Eu sunt din Cluj, am început să joc la PH Baschet, cinci la cinci. Toți prietenii mei jucau baschet și mi-am spus că trebuie să încerc și eu.

Te-a luat gașca la baschet deci, să spunem așa…
Da, da, da! Mama a făcut atletism când era tănără, dar atât vine ‘din familie’. Când m-am apucat de baschet nu aveam niciun idol, nu mă uitam la baschet. M-am luat cu gașca – ‘hai să facem și noi un baschet’. Aveam niște ghete de fotbal în picioare când am mers la primul antrenament.

Marius Ciotlăuș a știut că va face baschet la modul serios când a plecat de la PH Baschet, o echipă mai mică din Cluj-Napoca, la Mobiteco, actuala U-BT Cluj, campioana ediției 2017 a Ligii Naționale de baschet. “Până la 16 ani am stat la Cluj, apoi am plecat la Craiova… era totuși Liga Națională și aveam șansa de a juca”.

20170517_18123239

La Open masculin în cadrul Veranda 3×3 League by Fitbit, Marius Ciotlăuș este unul dintre “Young Bloods”. La U23 este unul dintre “Țiganii din Paris”. Nu știe să spună povestea numelor echipelor. Nu l-a interest decât să joace și primit cu entuziasm invitația băieților. De partea tehnică, de la înscrieri până la alegerea numelui, nu s-a ocupat el. De dat coșuri însă, se ocupă non-stop. “Mi-aș dori să câștigăm fiecare meci ‘prima la 21’, dar nu toate meciurile sunt la fel.  Uneori suspansul e mai intens.  Trebuie să iei deciziile corecte ca să îți duci echipa spre victorie”.

“Young Bloods” sau ”Țiganii din Paris”, care dintre echipe ajunge la final de Veranda 3×3 League by Fitbit cu mai multe victorii?
Ambele cu același număr de victorii (n. râde). La “Țiganii din Paris” e mai ușor, pentru că e vârsta noastră și acolo putem face o treabă frumoasă. La “Young Bloods” ne jucăm șansa.

20170524_18445782

La „Țiganii din Paris”, Marius Ciotlăuș joacă alături de colegii de la Dinamo din sezonul de LNB abia încheiat. “M-au întrebat dacă vreau să fiu  și eu în echipă. Am ales să fiu și cu ei, iar la ‘Young Bloods’ suntem cei care facem parte din această ligă separată, de ne antrenăm toți împreună săptămână de săptămână. Probabil că deocamdată echipa mai sudată este ‘Țiganii din Paris’, pentru că am petrecut mai mult timp împreună la Dinamo”, explică Marius.

Cum sărbătoriți victoriile?
La un suc, la o bere, la un Cico, la o înghețată. Cum apucăm.

Ești liderul echipei? Te-am văzut strigând la coechipierul tău: „Aruncă, aruncă. Acum!”
Da, sunt cel mai mare, așa că îi învăț și pe ei din ce mai știu eu. Să aibă încredere în ei, să nu le fie frică, chiar dacă joacă cu oameni mai bătrâni ca ei… sau cu mai multă experiență.

20170528_17443177

Două puncte în prelungiri pentru victoria în “meciul” nostru de 3×3

Jucătorul favorit?
LeBron James.

Dacă ar fi să provoci pe cineva la un unu la unu, de aici, din ligă, pe cine ai alege?
Pe oricine, la orice oră!

PS: Evident, Marius Ciotlăuș joacă și circuitul național de 3 la 3 Sport Arena Streetball Tour 2017.

20170528_19081478

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s